שימוש בסמים? לא בבית ספרנו

לקראת היום הבינלאומי למלחמה בסמים שיצויין ביום שלישי -26.6.07, מתפרסם מחקר של ד"ר יוסי הראל מאוניברסיטת בר אילן בנושא – רווחה נפשית והתנהגויות סיכון. מתברר על פי המחקר, כי בארבע שנים האחרונות חלה ירידה של 2.6% בקרב תלמידי  כיתות י'  בשימוש בחשיש ומריחואנה, בשמונה השנים האחרונות חלה ירידה של 3.2%, בשיעור המשתמשים באקסטזי.
בשנת תשס"ו החל המשרד להפעיל תוכנית איתור תלמידים  המשתמשים בחומרים אסורים - אופ"י. התוכנית מופעלת  ב-66 בתי ספר מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב: " משרד החינוך מפתח את המודעות בקרב התלמידים בדבר ההשלכות ההרסניות שיש בשימוש בסמים  באמצעות הסברה ותוכניות מניעה על ידי יועצים חינוכיים ופסיכולוגים. בשנתיים האחרונות קודמה באופן משמעותי פעילות המניעה בבתי הספר, חוזקה התפיסה כי כל מורה הוא מחנך למניעה והורחבה הפעילות הבית ספרית והפעילות עם הורים ועם גורמים בקהילה".

 ממחקרו של ד"ר יוסי הראל מאוניברסיטת בר אילן בעניין השימוש בסמים, אקסטזי, מריחואנה וכד', בקרב תלמידי כיתות י' עולה, כי אחוז התלמידים בכיתות י' שהשתמשו לפחות פעם אחת במהלך 12 החודשים האחרונים בחשיש/מריחואנה (גראס) ירד מ 7.4% ב-2002 ל 4.8% ב-2006. יותר בנים מדווחים על התנסות (6.2%) לעומת בנות (3.8%). אחוז התלמידים בכיתות י' שהשתמשו לפחות פעם אחת במהלך 12 החודשים האחרונים באקסטזי ירד מ-4.9% ב-1998 ל-1.7% ב-2006, גם כאן יותר בנים מבנות מדווחים על התנסות.
גם נתוני המשטרה מלמדים על ירידה בעבירות סמים בקרב בני נוער.
 
משרד החינוך מפעיל זו השנה השנייה בתוך בתי הספר העל יסודיים "תכנית אופ"י" (אימון ופיתוח יכולות התמודדות) - תכנית לאיתור תלמידים המשתמשים שימוש מזדמן בטבק, אלכוהול או סמים. התכנית הינה תכנית התנהגותית קוגניטיבית, שמטרתה הקניית כישורי חיים לשליטה וניהול טוב יותר של חייהם. בשנת הלמודים תשס"ז הופעלה התכנית ב-66 בתי ספר ברחבי הארץ.
 
ביום ב' 25/6/07 התקיים כנס לסיכום שנת העבודה בתכנית שנושאו "בית ספר עם אופי" ובו הוענקו תעודות הערכה לבתי הספר המצטיינים.
 
מצ"ב נספח המפרט נתונים על היקף השימוש בסמים בקרב בני נוער ופרוט תוכניות המניעה המופעלות במערכת החינוך:
 
נספח רקע כללי
משרד החינוך מפעיל תוכניות מניעה בבתי הספר באמצעות האגף לתוכניות סיוע ומניעה בשירות הפסיכולוגי ייעוצי. בשנים האחרונות קודמה באופן משמעותי פעילות המניעה בבתי הספר, חוזקה התפיסה כי כל מורה הוא מחנך למניעה והורחבה הפעילות הבית ספרית והפעילות עם הורים ועם גורמים בקהילה. תוכניות המניעה בנושאי סמים אלכוהול וטבק, הן חלק מטיפוח אקלים חינוכי מיטבי ומבוססות על תיאוריות של רווחה נפשית וקידום בריאות. מטרת התוכניות להקנות לתלמידות/ים מידע אמין וכישורי חיים שיאפשרו להם להתמודד עם הסוגיות הערכיות, האישיות והחברתיות הקשורות לנושא.
עם התפתחות הידע ביישום תכניות מניעה בשנים האחרונות פותחו בארץ תוכניות ייחודיות לשכבות הגיל  השונות. התוכניות העיקריות: בגילאים הצעירים (קדם יסודי ויסודי) כישורי חיים, בחט"ב התוכנית "למוח אין חלקי חילוף" ובחטיבה העליונה התוכנית "משמעות".
 
מוביל בית ספרי לנושא המניעה
בבתי הספר העל יסודיים פועלים כ 1,000 מורים שהוכשרו לתפקיד מובילים בית ספריים לתוכניות המניעה בנושאי עישון אלכוהול וסמים. המוביל הבית ספרי הוא בעל תפקיד מצוות בית הספר שנבחר על ידי מנהל בית הספר והוא מרכז את כל הגורמים, הפעולות, התכניות וההנחיות בנושא ודואג ליישמם בהתאם למדיניות המשרד ולמדיניות הבית-ספרית. המובילים הבית ספריים פועלים להרחבת התכניות בכל מוסדות החינוך העל יסודיים בכל המגזרים ובכל המחוזות ומקבלים הדרכה במשך כל שנת הלמודים.
 
תוכנית אופ"י
בשנת הלמודים תשס"ז הופעלה תוכנית אופ"י להתערבות קבוצתית עם תלמידים המשתמשים בטבק, אלכוהול וסמים ב-66  בתי ספר ברחבי הארץ. התכנית נבנתה בשיתוף עם הרשות הלאומית למלחמה בסמים. התכנית הינה יישומית ומובנית, מבוססת על גישה התנהגותית-קוגניטיבית ומשלבת כישורי חיים ועקרונות פסיכו-חינוכיים. התכנית מורכבת מ-10 מפגשים קבוצתיים בהנחיית יועץ/ת בית הספר. התוכנית מלווה בהערכה.
ממצאים ראשוניים בתוכנית  אופ"י מצביעים על כך כי התלמידים שבעי רצון מאד מהתכנית. התלמידים מזהים אותה כ"מציאת מקום" בו הם יכולים לשתף, לחשוב על עצמם, ולקבל תשומת לב אישית. התלמידים מדווחים כי הם רכשו  "כישורי חיים" כמו מודעות עצמית,  יכולת להבין למה הם עושים דברים מסוימים ולא אחרים, מוטיבציה להתמודד עם בעיות, יכולת להתאפק ולעצור .
 
"מכורים לחיים"
בתשס"ז שולב בתוכניות המניעה הבית ספריות מיזם ויזואלי שפותח עם הרשות הלאומית למלחמה בסמים ואלכוהול המשלב טכנולוגיה מתקדמת של תלת מימד להמחשת השפעת הסמים על המוח, על הגוף ועל הנפש. המיזם נועד לחזק את התכנית למניעת סמים הנלמדת בחט"ב "למח אין חלקי חילוף".
 
חומרים נדיפים
בשנת הלמודים תשס"ח תופץ לכל בתי הספר ערכת הדרכה למורים ולהורים בנושא החומרים הנדיפים שפותחה על ידי היחידה לתוכניות מניעה בשפ"י בשיתוף עם הרשות הלאומית למלחמה בסמים  ואלכוהול. הערכה כוללת מידע , מערכי שעור לתלמידים וערכת הדרכה להורים.
להלן מספר נתונים על היקף השימוש בסמים בקרב תלמידים על פי הסקר האפידמיולוגי של הראשות הלאומית למלחמה בסמים (2005).
אחוז התלמידים המדווחים על שימוש בסם לא חוקי כלשהו בגילאי 12-18 עומד על 9.6%.
הגיל הממוצע להתחלת השימוש הוא 13 שנים.
חלה ירידה בשימוש בסמים לא חוקיים, חלה עלייה בשימוש בחומרים נדיפים.
 
השימוש בסמים בקרב בני נוער בשנה האחרונה נתונים באחוזים
(השוואה בין נתוני 2001 ונתוני 2005)
 

2005

2001

סוג חומר

9.9

10.5

שימוש כלשהו בסם לא חוקי

15.8

7.4

חומרים נדיפים

5.8

5.0

קנביס

3.9

3.3

חשיש

5.2

5.0

מריחואנה

2.2

2.7

אקסטזי

2.1

2.4

ל.ס.די.

2.1

2.5

קוקאין

2.1

2.9

מתדון -אדולן

6.0

--

חגיגת

 בחומרים נדיפים אין הבדל בין בנים ובנות. ביתר מדדי השימוש יותר בנים מדווחים על שימוש.
 למידע נוסף; חוזרי מנכ"ל בנושא שימוש בסמים, אלכוהול וטבק.

 

 

הדפסשלח לחבר הוסף תגובה
מרכז ההזמנות
לשירותים ומוצרים
השתלמויות מורים | לימודי חינוך | תוכניות העשרה | הפרעות קשב וריכוז | עיצוב סביבה לימודית | ספרי לימוד | עזרי לימוד | מחשבים בחינוך | ציוד עזרה ראשונה | קורס עזרה ראשונה | טיפול בעזרת בעלי חיים | למידה מתוקשבת | אומנויות הבמה | הצגות לילדים | רפואה משלימה | אימון אישי לילדים | יעוץ כלכלי | טיפול בהפרעת קשב | ספרי לימוד משומשים | אבטחת טיולים | תואר ראשון בחינוך | חינוך