כמה באמת מרוויח מורה לשעה? רן ארז, יו"ר ארגון המורים העל יסודיים, טוען ש-35 ש"ח לשעה, ובהשאלה - כמו עוזרת בית. החישוב של ארז הוא פשוט: משרה מלאה של מורה בתיכון היא 24 שעות לימוד בכיתה בשבוע, משמע - כמאה שעות חודשיות. לפי ממוצע של עשר כיתות לפחות שמורה מלמד בהן, כ-400 תלמידים, הנדרשים לעמוד בשני מבחנים בסמסטר, יוצא שהמורה משקיע בבית כ-200 שעות בבדיקת מבחנים במהלך סמסטר לימודים של ארבעה חודשים. בממוצע, זוהי תוספת של עוד 50 שעות חודשיות. על כך יש להוסיף שעות של השתלמויות, פגישות צוות, אסיפות הורים וכו' ומגיעים ל-200 שעות בחודש. השכר הממוצע ברוטו של מורה בתיכון עומד על כ-7,000 שקלים - מכאן נגזר שכר ממוצע של 35 שקלים לשעה. כמו עוזרת בית.
אבל, לכולם ברור שהחישוב הוא פשטני מדי. מורה לא באמת מלמד בכיתה 24 שעות. יש שעות ריכוז, ושעות תפקיד אחרות, יש משרת אם, שהיא רק 20 שעות, יש שעת חינוך וכו'. מורה גם לא בודק 400 מבחנים, מקסימום הוא מלמד בשמונה כיתות. זה אומר 360 מבחנים וגם זה חריג במיוחד. אז אם בשעות עבודה עסקינן, ן 24 שעות זו המשרה המלאה אבל בפועל זה הרבה פחות. ואם כך - הרי שמורה מלמד כ-3.5 שעות ביום בכיתה - כי הוא עובד רק חמישה ימים בשבוע.
ואם נוריד את החופשים - במקום 365 ימים בשנה פחות 52 שבתות ופחות 52 ימי שישי, יוצא שיש לעבוד 261 ימים בשנה. אלא מה? יש חגים וחופשים. מספר ימי הלימוד הרשמיים במערכת החינוך הם 218 ימי עובדה. בפועל זה הרבה פחות - יש טיולים, יש מבחני מתכונת, בגרויות, ימים מיוחדים וכו'. חישוב גס מראה שמדובר על כחודש עבודה פחות לפחות. אז מה יוצא בסוף?
מי שניסה להשיב על השאלה הזו היה הכלכלן דני בן דוד, מאוניברסיטת תל-אביב. במחקר שערך על השכר של המורים בישראל, בהשוואה לשכר האחיות, העובדים הסוציאליים והמהנדסים בשירות המדינה, הוסיף בן דוד עוד שש שעות עבודה שבועיות (תוספת של 30% למורים העל יסודיים) ועוד חודש עבודה שלם בשנה. גם לאחר שתי התוספות הללו, מספר שעות העבודה של המורים היה קטן משמעותית מזה של כל בעלי המקצוע האחרים.
אז כמה באמת מרויח מורה לשעה? אם בודקים את השעות שלימד בפועל - ויש מחקרים שכשליש מהשעות במערכת מתבזבזות, אז מורים מרוויחים 50 ש"ח לשעה. אם בודקים את השכר שמקבלים גם בחופשים - אז השכר גבוה בהרבה.