25/4/2024
בנק יהב
טבע מעודכן
מופ"ת
סמינר הקיבוצים 12

אחיות בריאות התלמיד הכריזו על שביתת אזהרה והשתתפו בכנס חירום בכנסת

15/02/2012
אחיות בריאות התלמיד שבתו היום, יום ד', שביתת אזהרה של יום אחד. כ-120 אחיות דם הגיעו לכנס חירום בכנסת, שיזם ח"כ דוב חנין. בכנס השתתפו ח״כים רבים ביניהם שלי יחימוביץ׳, זבולון אורלב, אורי אורבך, עפו אגבריה, מוחמד בארכה, אורלי לוי אבקסיס וראלב מג׳אדלה, ועשרות אנשי מקצוע.
הכנס התקיים על רקע הפרטת השירות, שהפכה את האחיות לעובדות קבלן. הח״כים נדהמו לגלות ממקור ראשון את תנאי העבודה איתן האחיות נאלצות להתמודד ורמת השירות הרפואי הניתן לתלמידים. בין השאר נחשף במפגש, כילזכיינית השירות הזמנית, חברת נטלי, אושר שהבדיקות לתלמידים ייעשו על ידי פראמדיק במקום אחות. המשמעות הרפואית ברורה, אך ישנה גם בעיה נוספת והיא שתלמידות נבדקות רק על ידי גברים, ללא ליווי אחות או אשת מקצוע. אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחיות, אמרה בכנס: ״חבל על המאמץ על כתיבת מכרז חדש, האחיות לא יעבדו יותר עם קבלנים חדשים. אחיות בריאות הציבור יצטרפו לשביתת האחיות במאבק על הפרטת שירותי בריאות התלמיד. האחיות פועלות כמו נשים נאנסות. אפילו כדי להגיע לכנסת הן נאלצו לחוות איומים והפחדות עד שנאלצנו להכריז על שביתה. הן פוחדות להתראיין או לדבר עם נציגי ציבור. זה ממש טרור תעסוקתי״.
לדברי רן ארז, יו"ר ארגון המורים: "הפרטת שירותי בריאות התלמיד הובילה לכך שמחייבים את המורים להיות אחראים על בריאות התלמידים. המורים נאלצים להזריק אינסולין ובודקים רמות סוכר. תנאי העבודה של האחיות הם מחפירים. משרד החינוך רוצה לדאוג לילדים בכלים המועטים שברשותו. יצאה הוראה לאחרונה שמורים יזריקו אינסולין וידקרו את הילדים על מנת לבדוק את רמת הסוכר כאשר בבתי חולים נדרשות שתי אחיות למשימות כאלה. הדברים האלה מסכנים את ילדינו. אנחנו לא אנשי מקצוע ומסרבים לעשות זאת. רוצים אחיות בתי ספר. תלמיד בא אלי בשיעור החודש עם סחרחורת, מדדתי דופק והיה לו 140. לא יכולתי לצאת מהשיעור כי הייתי באמצע הוראה. שאלתי אם סובל ממשהו – סיפר שסבל מרישרוש בלב. אבל אף אחד בביה"ס לא ידע מזה. מורים מזריקים אינסולין, מספקים עזרה ראשונה ובסוף גם יצטרכו לשמור".
לדברי ח"כ דב חנין: "המדינה מפקירה את הילדים. הפרטת אחיות בתי הספר היא מהלך מוטעה, מזיק ופוגעני. היכולת שלהן לעבוד נפגעה, תנאי העבודה והיכולת שלהן לתת מה שאחות בתי ספר אמורה לתת. עובדת קבלן הרצה מבי"ס לבי"ס לא יכול לבצע מעקב ראוי והולם. המדינה מפקירה את הילדים למערכת בעייתית ושגויה. בכנסת הקודמת קידמתי הצעת חוק להחזיר את המערך לשירות המדינה. היא עברה טרומית אך לצערנו אנו נמצאים בכנסת זו במצב בו אנו עדיין נאבקים על החזרת השירות לידי המדינה למרות הסכמה רחבה של כל הגורמים המקצועיים כי ההפרטה מזיקה ויקרה יותר. אם יש חוליה שיש להתחיל איתה בהשבתה למערכת המדינה זו קודם כל אחיות בתי הספר. מיותר להשקיע את הכסף במתווכים".
לדברי השופטת בדימוס סביונה רוטלוי, יו״ר הוועדה לקידום זכויות הילד: "באתי לחזק את אחיות בריאות הציבור, אין מוצדקת מהתביעה שלכן, מבחינת התהליך של ההפרטה שהתקיים וגם מבחינת זכויות הילד שלא זוכה למה שאנחנו זכינו לו כילדים בתקופה שבה המדינה הייתה הרבה יותר ענייה: עדיין היתה אחות קבועה בבית הספר, המנהלת כרטיסייה חסויה על כל תלמיד, המנהלת מעקב התפתחותי, המהווה אוזן קשבת, המאתרת בעיות מבעוד מועד, מצבי סיכון ובכך חוסכת עלויות עתידיות״. רוטלוי הוסיפה: ״מכרז חדש נועד לסמא את עינינו. המכרז לא ישנה את השירות ללא פיקוח. ופיקוח אמיתי דורש מפקחים. אז מה הטעם המפקחים, תעבירו ישירות את התקנים לידי האחיות. הפרטת השירות מרחיקה את האחיות מהמקצוע. קשה היום למצוא אחיות שרוצות להמשיך לעסוק במקצוע בתנאים אלה. אחת מהזכויות החשובות של ילדים היא הזכות להתפתחות הכוללת את הזכות לבריאות המחייבת רפואה מונעת ברמה הטובה ביותר האפשרית. צר לי לומר אך מדינת ישראל אינה מספקת את הרפואה הטובה ביותר האפשרית עבור ילדינו. רמת השירות ירדה, תמיד התקבלה ההצעה הזולה ביותר במכרז ללא לקיחה בחשבון של הצרכן, ללא פיקוח. 700 אלף לשנה הרוויח מנכ"ל האגודה לבריאות הציבור, שהייתה הראשונה לזכות במרכז. הציבור צריך לדעת על זה. העמותה היא כביכול ללא מטרת רווח. זה מטריד״.
סתיו שפיר, אחות ממובילות המחאה החברתית: "כשלמדתי הייתה אחות בביה"ס, הכרתי אותה והיא הכירה אותי. גם למנקה מבחינתינו היה מקצוע מכובד וגם למורים. אם הייתי גדלה בבי"ס כיום הייתי לומדת ערכים אחרים. לא הייתי מכירה את אחות ביה"ס והייתי חושבת שאנשים אלה הם כמו כלים חד פעמיים. משהו כאן דפוק. הסיבה שיצאנו למאבק הקיץ היא שגדלנו על ערכים אחרים שבהם יש לנו רשת ביטחון, ששומרים עלינו ומגנים על זכויותינו הבסיסיות כמו לקבל את החינוך הטוב ביותר והתרופה הנכונה".
לדברי ח"כ שלי יחימוביץ': "הפרטת שירותי בריאות התלמיד מקיימת בתוכה את כל הרעות החולות של הפרטה. רפואה מונעת היא באחריות הממלכה. מרגע שהוחלט שגם אלה יכולות לעבור למפעיל פרטי שכל יעודו השגת רווחים – אנחנו במדרון חלקלק. האחיות הופכות לשפכות. גם התלמידים מופקרים באופן עמוק ומסוכן. יש כאן איוולת כלכלית חסרת תקדים. ביום שתפרוץ מגיפה המערכת תקרוס".
לדברי ח"כ מוחמד ברכה: "המדינה צריכה להיות האחראית לשירותים המרכזיים. אין להפריט אותם. יש כאן התאכזרות לאחיות ולתלמידים. על פי המקום ממנו מגיעות האחיות ניתן למפות את מפת העוני במדינת ישראל היום. השירות שהיה אמור להיות מענה לתלמיד לטיפול בבעיותיו הבריאותיות בשלב מוקדם, נסגר בשלב מוקדם. אחיות שלמדו מקצוע מוצאות את עצמן בסוג של שוק עבדים עם אי וודאות רב. ניזום חקיקה שאחיות בריאות התלמיד יהיו עובדות מדינה". לדברי מוריה אשכנזי, יו"ר חטיבת אחיות בריאות הציבור בהסתדרות האחיות: "לפני ההפרטה היו 600 אחיות, היום יש 220. מי שיכלה לברוח מהמקצוע ברחה. במקום שתהיה אחות הנוכחת בבדיקת רופא מכניסים פרמדיק גבר או לפעמים אף את הנהג שנותן את החיסונים". ח"כ אורלי לוי אבוקסיס: "ההורים צריכים לדעת שאם הילד שלהם ייקלע לאירוע חירום, היכולת להגיש לו טיפול שואפת לאפס" .
לדברי ח"כ זבולון אורלב: "זה לא מאבק על כסף אלא מאבק עקרוני. אם לא נילחם עבור הילדים – אנא אנחנו הולכים. נכין עצומה של כל חברי הכנסת ונגיש לראש הממשלה. "אם זה לא יעזור נקרא להקמת ועדת חקירה פרלמנטארית."
הדפסשלח לחבר
השתלמויות מורים | לימודי חינוך | תוכניות העשרה | הפרעות קשב וריכוז | עיצוב סביבה לימודית | ספרי לימוד | עזרי לימוד | מחשבים בחינוך | ציוד עזרה ראשונה | קורס עזרה ראשונה | טיפול בעזרת בעלי חיים | למידה מתוקשבת | אומנויות הבמה | הצגות לילדים | רפואה משלימה | אימון אישי לילדים | יעוץ כלכלי | טיפול בהפרעת קשב | ספרי לימוד משומשים | אבטחת טיולים | תואר ראשון בחינוך | חינוך