10/9/2024
בנק יהב
טבע מעודכן
מופ"ת
סמינר הקיבוצים 12

מרכז מבקרים מצפה רמון - פארק רמון - רשות הטבע והגנים


                      
                             מרכז מבקרים מצפה רמון - קריית פארק הרמון

מרכז מבקרים רמון וחי רמון – חלון לטבע במדבר! איך נוצר מכתש רמון, המכתש הגדול בעולם?? מהן התופעות הגיאולוגיות המיוחדות שניתן לראות בו? מי חי במכתש ובאזור הר הנגב? איך שורדים בעלי החיים הקטנים והצמחים במדבר הגדול? כל זאת ועוד ניתן ללמוד אצלנו: סרט מעניין, תצוגות, דגם המכתש, מפגש חי עם בעלי החיים הקטנים של המדבר ועוד. הדרכות לקבוצות, סדנאות,
השתלמויות מורים
.

 

 

גיאוגרפיה וגיאולוגיה
מכתש רמון הוא גן עדן להבנת תהליכים גיאולוגיים, גם למי שאינו מקצוען בתחום זה. תהליכי הסחיפה הנמרצים, אשר הסירו את השכבות העליונות של קמר רמון, חדרו עמוק אל לב האדמה וקרעו אשנב המאפשר הצצה לעומק שכבות הסלע. במכתש רמון יש עדויות לתופעות געשיות, שהתרחשו בו בעבר.

אתרים גיאולוגיים מרתקים במכתש רמון הם "המנסרה" - גבעה שבה התגבשו אבני חול בצורת מנסרות, הדייקים בנחל ארדון ו"קיר האמוניטים" - קיר סלע גדול המהווה חלק מהדופן הדרומית של המכתש ובנוי ממאובנים של חלזונות ימיים גדולים.

צומח
אזור הרמון הוא העשיר והמגוון ביותר בחברות צומח מבין כל האזורים המדבריים בישראל. הסיבה לכך נעוצה במגוון בתי גידול הקיים בשטח, ובהבדל שבין תנאי האקלים השוררים בראש רכס רמון, לעומת אלה הקיימים בקרקעית המכתש. באזורים הגבוהים של רכס רמון, כמו למשל אזור מצפה רמון ובורות לוץ, שורר אקלים ערבתי. הקור העז בחורף "דחק" את תקופת הפריחה העיקרית לסוף החורף ולאביב – עונה המצטיינת בפריחה ססגונית ומרהיבת עין. בקרקעית מכתש רמון שוררים תנאים יובשניים, והאקלים חם יותר. כאן שולטים צמחים של החבל הסהרו-ערבי, שמרכזו במדבריות סהרה וחצי האי ערב. בית גידול מיוחד יוצרים גם מעיינות המדבר. הקרקע הלחה מאפשרת את גידולם של סוף מצוי, קנה מצוי וסמר חד, שגבעוליו מסתיימים בחוד דמויי מסמר, ואילו מעידים נאמנה על מי תהום הקרובים לפני השטח, גם אם אין המים נראים לעין

 

עולם החי
מגוון בתי הגידול בפארק הרמון מעניק אפשרויות קיום לעולם עשיר של בעלי-חיים.
בזכות גודלו של מכתש רמון, בידודו ושמירת הטבע הקפדנית המתנהלת בו, בחרה הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים להשיב אל נופיו בעלי חיים שנכחדו מנופי הנגב בעבר. אחד מהם הוא הפרא, חמור בר שאיננו ניתן לביות.
בעל חיים אחר, שמתקיים במצוקי מכתש רמון הוא היעל הנובי שעמד על סף הכחדה בישראל.
בעלי חיים גדולים אחרים שנמצאים בהר הנגב: נמר, צבוע, צבי מדבר, זאב, שועל מצוי, שועל צוקים, קרקל, שועל חולות ושפן הסלעים. את המכרסמים הקטנים – פסמון, נמנמן הסלעים וקוצן זהוב – קשה יותר לראות בטבע, כמו גם את הזוחלים הרבים המתקיימים במכתש. חיות אילו נוכל לפגוש בחי - רמון.

שרידי העבר
בחלק מהתקופות הפרהיסטוריות שרר בהר הנגב אקלים גשום יותר מזה הקיים בימינו. תנאים אלה משכו ציידים קדמונים. בהר הנגב, ליד שדה בוקר, התגלו שרידי מחנות ציידים מלפני 50 אלף שנה. בהר חריף, בהר חורשה ובקרבת פארק רמון, התגלו שרידי התיישבות אנושית מלפני 10 אלפים שנה.
השתנות האקלים הביאה לנטישת האזור מיושביו, אך בתקופת הברונזה התיכונה (2,000-2,200 לפני סה"נ) חזר האדם והתיישב בנגב, כפי שמעידים שרידי בתים סגלגלים, שנמצאו יחד ויצרו מעין כפרים.
בתקופה הישראלית (מאה 11 או מאה 10 לפני סה"נ) התבסס השלטון הישראלי בנגב. רשת של מצודות ובצדן יישובים נפרשה לאורך דרכי הנגב. ליד יישובים אלה הוקמו מערכות לאיסוף מים, כפי שאפשר לראותם בבורות לוץ, בבור חמת ובאתרים אחרים.
למן המאה הרביעית לפני סה"נ חלשו הנבטים על "דרך הבשמים" שעברה בנגב. הערים שהותירו אחריהם מעידים על תרבות מפותחת ועושר רב. לאורכו של נתיב "דרך הבשמים", שחצה את מכתש רמון, הוקמו מצדים ומגדלי שמירה כמו מצד קצרה, מצד נקרות, תחנת שער רמון, מצד מחמל ואחרים.
בתקופה הביזנטית (מאה 6-4 לספה"נ) הפך הנגב למרכז נוצרי חשוב. לכנסיות הנגב ולמרכזי הלימוד שבהן יצא מוניטין רב. הכיבוש הערבי, במאה השביעית, הביא בהמשך להתמוטטות היישוב בנגב. שבטי נוודים פלשו עם עדריהם אל מרחבי הנגב ושלטו בו עד לתקופה המודרנית.

מתחמי קרית פארק הרמון
המרכזים שפועלים בקרית פארק הרמון מוסיפים ידע והנאה למבקרים באזור. אלה הם המרכזים העיקריים:
מרכז מבקרים, חי רמון , יצירמון, חניון בארות, מרכז הדרכה

מרכז המבקרים
מרכז המבקרים של רשות הטבע והגנים הוא ה"שער" לשמורת מכתש רמון-
המכתש הגדול בעולם. מרכז המבקרים ממוקם על שפת מצוקו של המכתש.

אתם מוזמנים לבוא וליהנות מחוויית הביקור במרכז המבקרים המחודש:

במרכז מסלול תצוגה, שלאורכו "חלונות הצצה" ובהם מוצגים הממחישים את מרכיביו השונים של האזור- גיאוגרפיה, גיאולוגיה, חי וצומח ושרידי האדם באזור מתקופות פרהיסטוריות ועד ימינו. בסיום מסלול התצוגה מתגלים לעיני המבקר נופי הבראשית המרהיבים של המכתש מבעד לחלון התצפית .
סרט חדש, המוקרן בארבע שפות, מציג בצורה פשוטה וברורה את תהליך היווצרות מכתש רמון ומשלב הסברים מקצועיים עם צילומי נוף, תופעות גיאולוגיות ייחודיות, ומן החי והצומח האופייניים לאזור.
דגם תלת-ממדי של המכתש וסביבותיו מאפשר הכרות עם פני השטח ועם צורתו המיוחדת של מכתש רמון. בשילוב עם הדגם - מערכת הפעלה עצמית של סרטונים על אתרים ומסלולי טיולים במכתש, המוקרנים על מסכי ענק ומשלבים צילומי אויר מרהיבים, תופעות טבע, פריחות אביב, בעלי-חיים ועוד... סביב הדגם ניתן לרכז קבוצה להדרכה.
במצפור הגג החדש שעון שמש ייחודי מסוגו בעולם, המאפשר כמה תצפיות מעניינות על השמש ועל תנועת כדור הארץ. לוחות תצפית פנורמיים יפיפיים משלימים את התצפית החיצונית ובעזרתם ניתן לזהות בקלות עצמים בולטים בנוף המכתש ובסביבותיו.

במרכז המבקרים ממוקמת תחנת מידע אזורית בה ניתן לקבל המלצות למסלולי טיול ברכב וברגל, להתעדכן במצב הדרכים בשטח ולקבל מידע על כל אתרי הביקור והטיול במרחב.

ניתן לשכור את אולם מרכז המבקרים להרצאות, להקרנת סרטי וידאו או סרטי טבע-
בשעות הערב בלבד.

חי רמון
"חי רמון" פותח למבקרים במכתש רמון חלון לטבע במדבר. המבקרים ב"חי רמון" יגלו שבמדבר מתקיימת מערכת אקולוגית עשירה, מורכבת ומיוחדת. ב"חי רמון" מתאפשר מפגש מרתק עם בעלי החיים הנדירים הנסתרים מעיני המטיילים באזור והכרות עם המנגנונים המאפשרים לבעלי החיים להתקיים ולהתרבות בתנאים הקשים.
במוקד הזואולוגי מוצגים כ- 40 מינים של בעלי חיים קטנים מדבריים, בפינות מחייה המדמות את סביבות מחייתן הטבעיות. בתצוגה מיני זוחלים: נחשים, לטאות, זיקיות וצבים, מכרסמים: קוצנים, פסמונים ודורבנים, וכן קיפודים, שבלולים ועקרבים. סביב המוקד גן בוטני-אקולוגי שבו מיוצגים שישה בתי גידול אופייניים לאזור, על מגוון הצמחים, המסלע והנוף שלהם.

פעילויות מיוחדות
**למשפחות, ללא תשלום נוסף - משחק חידות בלשי במרכז המבקרים ובחי רמון " יואש בלש חוקר" ! בסיום המשחק הילדים מוסמכים ל"פקחים שומרי טבע" והופכים לחלק ממערך הפקחים השומרים על הטבע ברחבי הארץ.
**בחי רמון – הדרכה לכל מבקר!!
**חפש את המטמון בחי רמון – לקבוצות ילדים ולמשפחות, בתשלום נוסף.
**יצירמון בחי רמון – עבודות יצירה בחומרים טבעיים, למשפחות וילדים, בתשלום נוסף.

*יצירמון - פעילות יצירה מחומרים טבעיים, המאפשרת הכרות עם המסלע המגוון והחולות הצבעוניים במכתש רמון, עם תכונותיהם ומגוון הצבעים שלהם. הפעילות כוללת מילוי מבחנות בחולות צבעוניים, ציורי חולות, פיסול בעזרת שופינים באבני חול צבעוניות, הפקת צבע מן הטבע מסלעי חרסית באמצעות ציוד מיוחד, ציור, כיור בחומר, איפור בצבעים טבעיים ועוד.
הפעילות מתאימה לכל גיל: למשפחות וילדים, לקבוצות תלמידים ומבוגרים, לקבוצות תלמידי אומנות וגיאולוגיה, למורי אומנות ולכל המעונין בפעילות יוצרת וחווייתית.

*הגן הגיאולוגי והגן הארכיאולוגי - בגן הגיאולוגי קיימות מספר פינות תצוגה הכוללות מנסרות בזלת, סלע עם מאובנים ותצורת סלע הקרויה "קונגלומרט ערוד".
בגן הארכיאולוגי מוצבות שש תחנות, המשחזרות נאמנה מבנים מתקופות קדומות בנגב. הכניסה חופשית.

*חניון בארות - חניון לילה, הממוקם בלב מסלולי הטיול היפים של מכתש רמון. בחניון בארות יש מבני שירותים, סככות מכפות תמרים, שולחנות וספסלים, פינות צל, פינת בישול וכיורים לשטיפת כלים. חניון בארות הוא החניון המאורגן היחיד במכתש רמון. במשטחי הלינה מותר להקים אוהלים. בחניון פועל אוהל בדואי אותנטי, למי שמעדיף לינה בהוויה של אנשי המדבר. האירוח הבדואי כולל גם תה, קפה, פטיר (פיתה בדווית) וארוחות קלות.
הלינה אפשרית לקבוצות בתיאום מראש.

 

 

הראה טלפון
שם איש קשר: מרכז מבקרים מצפה רמון
<P align=center><SPAN lang=HE style=

השתלמויות מורים | לימודי חינוך | תוכניות העשרה | הפרעות קשב וריכוז | עיצוב סביבה לימודית | ספרי לימוד | עזרי לימוד | מחשבים בחינוך | ציוד עזרה ראשונה | קורס עזרה ראשונה | טיפול בעזרת בעלי חיים | למידה מתוקשבת | אומנויות הבמה | הצגות לילדים | רפואה משלימה | אימון אישי לילדים | יעוץ כלכלי | טיפול בהפרעת קשב | ספרי לימוד משומשים | אבטחת טיולים | תואר ראשון בחינוך | חינוך