|
איך לבחור גגן - לבניה, שיפוץ, החלפת גג? אם מדובר על גג רעפים, ברור שבעל המקצוע צריך להיות בעל ניסיון בתחום. אך איך לדעת שהוא גם בעל ידע, והאם הוא עומד בהבטחותיו, האם הוא אמין? חבל לבדוק כל זה על בשרכם. כדאי לדבר עם כמה מהלקוחות של אותו הגגן, לראות את העבודה שלו, לשאול אותם: איך היה להם לעבוד איתו.
המלצות וטיפים לתחזוקה השוטפת של גג רעפים ושל חלל הגג על מנת לשמר את הגג בתקינות ובתפקוד מלא, כולל אביזריו השונים: ארגז רוח, מרזבים, פתחי אוורור, פתחים (מרפסות, חלונות), קישוטי גג, ארובות וכו' יש לבצע עבודות תחזוקה שוטפות ומדי פעם לעשות בדיקות – בעצמכם או על ידי גגן.
מה בודקים? א. תקינות הרעפים יש לוודא תקינות כל הרעפים, במיוחד אלה שבקצוות ובחיבור בין שיפועי הגג. עם הזמן חלק מרעפים עלולים להיסדק ואף להישבר. במקרים אלו מי הגשם יכנסו אל תוך חלל הגג והרטיבות עלולה לגרום לנזקים בקירות הבית, בתקרת רביץ או בתקרת עץ, בריהוט. הדרך הקלה ביותר לתיקון הרעף – החלפתו ברעף תקין. סיבה נוספת לשבירת הרעף היא משקל יתר עליו – של קולטי דוד שמש, אנטנה ועוד. גם הליכת אדם כבד מאד על הרעפים עלולה לשבור אותם, במיוחד אם הרעפים בני עשר שנים ומעלה.
ב. אטימות אטימות במקומות החיבור – בין הרעפים או בין רעף לאביזר אחר על הגג: פתחי אוורור, צינור של מתקן חימום מים בגז, מאוורר גג, חלון גג ועוד. במידה ולא ניתן להחזיר את האטימות לתקנה על ידי החלפת רעפים, יש לעשות אטימת המקום על ידי מלט או חומר איטום אחר, שמתאים לאטימת גגות רעפים. יש להתייעץ בנושא זה בחנויות לחומרי בנייה.
ג. יונים בעיית כניסה של יונים לתוך חלל הגג או מתחת לגג. יש לבדוק שמקומות המועדים לכניסת יונים מוגנים היטב – על ידי רשת גדרות, לוחות פלסטיק, לוחות עץ. במידה ורואים עקבות יונים מתחת לגג או בתוך חלל הגג, זה סימן שההגנה נפרצה, או שיונים מצאו פתח חדש. יש לאטום את כל הפרצות.
ד. ניקוז מי גשמים בדיקת תקינות דרכי ניקוז מי גשם - פח ניקוז המים לאורך קצה הגג ומרזבים. לפני החורף יש לאסוף את כל הזבל והלכלוך מתוך ערוצי הניקוז ולוודא שהמרזבים אינם סתומים. הדרך הפשוטה ביותר לבדיקת המרזב הפתוח מלמטה – לזרוק לתוך המרזב אבן קטנה. אם היא נתקעה יש לעשות ניקוי המרזב לפני עונת הגשמים. מרזב סתום עלול לגרום להצפת ארגז הרוח ולנזילת המים על פני קיר הבית, דבר שיגרום בקלות לכניסת הרטיבות לתוך הקיר ולפגיעה בשכבות הצבע וטייח. את המרזבים עם פתח תחתון סגור יש לבדוק על ידי הכנסת מים לתוך המרזב ווידוא יציאת המים משפך מערכת הניקוז. במידה וגם השפך סגור, ניתן לאפשר כניסת מים למרזב לזמן מה - במידה ויש סתימה במרזב או בצינורות מערכת הניקוז המים יעלו בתוך המרזב.
ה. צבע בדיקת צבע: ארגזי רוח מעץ דורשים כל שנתיים-שלוש צביעה וציפוי בלקה (צבע ולקה מיוחדים, עמידים בתנאי מזג האוויר, שמש וגשם), בהתאם למצב הצבע על הלוחות של ארגז הרוח. במקומות מסוימים, שנשארים בצל או נמצאים מתחת לארגז רוח, הצביעה השוטפת נדרשת בתדירות נמוכה יותר לעומת השטחים שפתוחים לשמש ולגשם.
ו. בידוד בדיקת בידוד: כאשר משטח של הגג הוא התקרה של חלל המגורים שמתחתיו והוכנסו מזרוני בידוד מתחת לרעפים, יש לבדוק שהמזרונים האלה לא זזו מהמקום, לא נקראו, לא נאכלו על ידי חרקים או עכברים. בדרך כלל אין גישה למזרונים אלה אלא על ידי הרמת הרעפים. אז מרימים לצורך המדגם 5-6 רעפים במקומות שונים על הגג, ובודקים.
טיפים קטנים: 1. להחזיק בבית מלאי של רעפים חדשים להחלפה, מאותו הסוג כמו על הגג. 2. בזמן הגשם כנס לחלל הגג שמתחת לרעפים, וודא שמי הגשם אינם נכנסים בין הרעפים. 3. בזמן גשם שוטף צא החוצה (אם אתה לא מצונן!) וודא שהמים אינם זורמים מעבר לפח של ארגז הרוח אלא מנוקזים על יד המרזבים. 4. ציפוי ארגז רוח באלומיניום פוטר אתכם מהצביעה התקופתית של לוחות עץ על ארגז רוח. 5. אם אין לכם כוונה לצבוע את מרזבי אלומיניום בצבע טרי כל כמה שנים, תשקלו להכניסם, בעת בניית הבית, אל תוך קירות הבית או להשאירם לא צבועים – בצבע האלומיניום הטבעי. 6. את ניקוז המים ממרזבים כדאי לעשות על ידי מערכת צינורות פלסטיק בתוך האדמה. כמובן, אסור שמי גשם ינוקזו לבור ביוב, כדי לא להציף אותו במהירות. 7. במידת האפשר תעמיסו כמה שפחות על גג רעפים: דוד שמש, קולטים, אנטנות, עוד. 8. חלונות גג עליונים זה מקור ידוע לבעיות של נזילה ואיטום. בדרך כלל הבעיות מתחילות כמה שנים אחרי בניית הגג: הבית קצת זז במקומו והגג יחד איתו, האטימות מופרעת. בגגל השמש והגשם, אביזרי החלון – גומיות, עץ, אלומיניום, פלסטיק מאבדים חלקית את תכונותיהם והחלון מפסיק להיות אטום לגשם. אתם רוצים חלון ללא הבעיות – תעשו אותו מהצד. 9. תתקינו אוורור מתאים של חלל הגג – פתחי אוורור, מאוורר גג. 10. אם הרעפים הם השכבה היחידה בתקרה של חלל הגג שמתחתיהם, תתקינו כמה רעפים שקופים. 11. תדאגו לגישה נוחה אל דוד שמש והקולטים במקרה של תקלה.
השאלות שיש לשאול לפני הבנייה או החלפת גג רעפים, ואחרי: - איך לנצל בצורה היעילה ביותר את החללים שמתחת לגג? - איך לאוורר את חללי הגג? - איך להציב נכון דוד שמש והקולטים כדי לא לפגוע בגג? - איך לתקן נזילות קטנות, במיוחד בצידי הגג ולמעלה? - איך לסתום פתחים שיונים נכנסות לשם? - איך לנקות לבד רעפים שציפורים לכלכו? - איך לבדוק ולנקות מרזב (אם סתום) לפני החורף? - איך לנוע ולעבוד על הגג בצורה בטיחותית? - איפה אפשר להתקין אנטנות למיניהם? - אילו סוגי רעפים קיימים: חומר, צורה, איכות, ייעוד...?
בהצלחה, ותהינו מהגג שלכם במשך שנים רבות!
"חג בגג" מפעילה משרד הכולל מענה שירות לקוחות למתן פתרונות 24 שעות ביממה במשך כל ימות השנה
|