על המרכז : ב-4 בנובמבר 1995, י"ב בחשוון תשנ"ו, נרצח ראש ממשלת ישראל ושר הביטחון יצחק רבין בידי מתנקש יהודי, בכיכר מלכי ישראל בתל-אביב, בסיומה של עצרת תמיכה בדרכו שנשאה את הכותרת "כן לשלום, לא לאלימות". הרצח אירע בשיאו של מאבק פוליטי קשה על אופייה ועל עתידה של מדינת ישראל, מאבק שלווה בהסתה נגד ראש הממשלה ונגד התהליך המדיני אותו הוביל. רצח יצחק רבין היה רצח פוליטי – ניסיון בוטה לקעקע את אבני היסוד של המשטר הדמוקרטי.
מרכז יצחק רבין הוקם בשנת 1997 מכוח חוק המרכז להנצחת זכרו של יצחק רבין, תשנ"ז - 1997. פעילות המרכז מוקדשת להנצחת זכרו ופועלו של יצחק רבין ולבחינת הלקחים שעל החברה הישראלית להפיק מהרצח, מנסיבותיו ומהשלכותיו. המרכז משלב בין פעילות חינוכית-חברתית, הנצחה מוזיאונית ותיעוד ופועל בכל שדרות החברה הישראלית. המרכז פועל כדי לשמש אתר חי ותוסס שיטביע את חותמו על השיח הציבורי בארץ, יעגן את מקומו של יצחק רבין בזיכרון הלאומי ויהווה מוקד משיכה והזדהות לנוער היהודי בארץ ובעולם.
פעילויות חינוכיות : 1. המחלקה לחינוך במרכז רבין מציעה, במהלך כל השנה ולקראת יום הזיכרון הממלכתי, סדנאות וימי עיון העוסקים בדמותו ופועלו של יצחק רבין ובאתגרים עימם מתמודדת החברה הישראלית. 2.הסדנאות וימי העיון מותאמים לקהלים שונים: ילדים צעירים, תלמידי חטיבות ביניים ותיכון, כוחות הביטחון (צה"ל, מג"ב ומשטרת ישראל), מורים ומחנכים מן החינוך הפורמאלי והבלתי פורמאלי, תנועות נוער, סטודנטים, שליחים וקבוצות מחו"ל. 3.פעילויות אלה מועברות על-ידי צוות ההנחיה המקצועי של מרכז רבין, המונה מנחים ומרצים מהשורה הראשונה, עתירי ניסיון מקצועי ובעלי רקע אקדמי עשיר.
הפעילות החינוכית מתבצעת ברוח העקרונות הבאים: 1. הצבת דמותו של יצחק רבין כדוגמה ומופת למנהיגות אחראית, הגונה ויוזמת בתחומי החברה, הביטחון והחתירה לשלום. 2. ביסוס השותפות האזרחית במדינת ישראל על יסודות של כבוד האדם, לכידות חברתית, אורח חיים דמוקרטי בכלל ושלטון החוק בפרט. 3. קידום שלומו ואחדותו של העם היהודי, במיוחד לנוכח הסכנות של מחלוקות אלימות עד כדי מלחמת אחים שאותן שיקף רצח רבין.
יום הזיכרון ליצחק רבין:
מרכז רבין עוסק בהנצחת זכרו של יצחק רבין באמצעות פעילות הנצחה המתקיימת במרכז, במוסדות חינוך, בבסיסי צה"ל ובמוסדות ציבור. פעילות ההנצחה מתקיימת לכל אורך השנה ומגיעה לשיאה ביום הזיכרון השנתי ליצחק רבין.
מדי שנה נערכים שורה של אירועים ממלכתיים לציון יום הזיכרון ליצחק רבין:
• הדלקת "נר יצחק" בבית הנשיא במעמד נשיא המדינה • אזכרה ממלכתית בהר הרצל • ישיבת מיוחדת של הכנסת
מרכז רבין עורך מדי שנה שורה של אירועים נוספים לציון יום הרצח ומסייע בקיום טקסי זיכרון במוסדות חינוך, בתנועות הנוער, בצה"ל וברשויות המקומיות. עצרת הזיכרון המרכזית נערכת בכיכר רבין בתל-אביב. המרכז מספק חומר מגוון להפקת טקסי הזיכרון כגון תוכניות חינוכיות לבתי הספר, מקראות לטקסי זיכרון, סרטי וידאו וכרזות, תערוכות ופינות זיכרון, ומצגות הסוקרות את תולדות חייו של יצחק רבין.
תוכניות העשרה לבתי הספר :
אתגר רבין לחברה הישראלית - תוכנית המתמקדת בהכרות עם סוגיות מרכזיות הקשורות לחברה הישראלית ולחיים במדינה יהודית ודמוקרטית. התוכנית מיועדת לבני נוער מכל מגזרי החברה וכוללת סדרת סדנאות בנושאים מגוונים כגון: זהויות ורב-תרבותיות בחברה הישראלית, שסעים, מנהיגות ישראלית בעת מחלוקת, אלימות נוער, זכויות מתנגשות, צדק חברתי, גזענות, חופש ביטוי והסתה ועוד.
אתגר רבין למנהיגות החברתית - מטרת הפרויקט הינה להטמיע ולהעצים את יכולתם של בני הנוער לחשיבה עצמית וביקורתית אודות החברה בישראל, תוך העצמת היכולת האישית לעשייה חברתית והובלת שינוי. במסגרת הפרויקט מושם דגש על נושאים הקשורים לצדק חברתי וסולידאריות וניתנת לתלמידים האפשרות לאתר צרכים בקהילה ולבנות פרויקט לעשייה חברתית.
בעת מחלוקת - תלמידי הכיתות הצעירות בבתי הספר היסודיים טרם נולדו כאשר אירע רצח יצחק רבין. הרצח חידד שאלות נוקבות ביחס לאתגרים שמציבה חברה דמוקרטית רב-תרבותית ויהודית. פרויקט זה מסייע בהתמודדות עם האתגרים שהציב מעשה הרצח בקרב ילדים צעירים. בסדרה של עד 24 מפגשים ייבחנו התלמידים נושאים שונים בזיכרון והנצחה, חייו והירצחו של יצחק רבין, פתרון קונפליקטים והימנעות מאלימות, דמוקרטיה בחברת הילדים ועוד.
תוכניות לצוותי חינוך :
התוכנית מציעה סדנאות לדיון במבחר סוגיות הנוגעות לחברה ולדמוקרטיה הישראלית ובאתגרים החינוכיים העומדים בפני העוסקים בפני חינוך אזרחי חברתי או חינוך במציאות רב-תרבותית. התוכנית משלבת מתודות מגוונות (עבודה בקבוצות, סימולציה, משחקים) וכן סרטים ייחודיים בהפקת מרכז רבין. דגש רב מושם על הלימה בין התכנים לבין נושאים השאובים מחיי בית הספר, תנועת הנוער או הארגון החינוכי.
ייחודה של הפעילות החינוכית במרכז רבין מתבטא במספר ערוצים:
1. הדיון בסוגיות מרכזיות בחברה הישראלית שאוב מלקחי רצח יצחק רבין; הנסיבות החברתיות והפוליטיות שקדמו לרצח, ההשלכות והלקחים שיש להמשיך ולהפיק ממנו. 2. מתודות סדנאיות מגוונות – שימוש במגוון סרטים ייחודיים שהפיק מרכז רבין, הפעלות, דינאמיקה קבוצתית ודיון פתוח המלווה את הסדנאות. המחלקה עוסקת כל העת בפיתוח אקטואלי ורלוונטי של נושאים ומקרי מבחן חדשים. 3. שילוב בין דיון תיאורטי ויישום מעשי: אנו מאמינים כי לתלמיד, למחנך, לחייל ולמפקד הלוקח חלק בסדנה חשוב לרכוש ידע וכלים שיהיו רלוונטיים לחייו האזרחיים והמקצועיים. לכן, בסדנאות מושם דגש על שילוב בין המיומנויות והכלים הפרקטיים לבין הנושאים הנידונים, מתוך הכרה באורח חייהם ובתפקידיהם המקצועיים של המשתתפים.
|
|