טיפול פיזיותרפי עשוי לתת מענה למגוון רחב של בעיות פיזיולוגיות, בין אם הן תוצאה של טראומה – קרי פגיעה חיצונית או אחרת בגוף, או תוצאה של מחלה קיימת או בעיה שהתפתחה בגוף המטופל במשך הזמן.
פיזיותרפיסט – מקצוע הדורש תעודה ממשרד הבריאות
עד לפני מספר שנים, העיסוק בתחום הכל כך חשוב שקרוי פיזיותרפיה לא היה כרוך באישור כל שהוא או בבחינות הסמכה של ממשרד הבריאות. אמנם המוסדות שהעניקו תארים בתחום הקפידו לבחון את הסטודנטים על פי קריטריונים מחמירים, אבל מעבר לתואר לא נדרש כל מבחן מיוחד. לאחרונה נחקק חוק המחייב את כל מי שסיים את הלימודים שלו בתחום לעבור בחינת הסמכה של משרד הבריאות, בדומה לרופאים. הדרישה לבחינת הסמכה היא חלק ממהלך כולל של משרד הבריאות לשיפור הרמה של העוסקים בתחומים פארא רפואיים שונים, כגון קלינאות תקשורת או תזונה קלינית. כל פיזיותרפיסט מחויב בהתמחות ובמבחן, על פי אמות המידה שקבעו המומחים של משרד הבריאות.
מקצוע הפיזיותרפיה הוא מורכב, כפי שכבר צוין. כיון שלא ניתן להתמחות בכל המרכיבים שלו, התפתחו התמחויות שונות בתתי מקצועות, אשר כולם קשורים לפיזיותרפיה בקשר הדוק. עם ההתמחויות הללו ניתן למנות: אורתופדיה, נוירולוגיה, שיקום נשימתי, פדיאטריה (רפואת ילדים) וטיפול התפתחותי, אונקולוגיה, רפואת ספורט ועוד. בהקשר לרפואת הספורט יש לציין שרפואת הספורט בישראל היא מהמפותחות בעולם כולו. כמובן שמעבר לנאמר כאן ישנן התמחויות נוספות של פיזיותרפיסטים.
טיפול פיזיותרפי והשגת תוצאות טובות
קופות החולים בישראל, בתי החולים וכן חברות ביטוח שונות שולחות את המבוטחים שלהן לטיפול פיזיותרפיה. טיפולים כאלה נדרשים מעת לעת, אם המטופל עבר תאונה או שהוא סובל מבעיות שברור וידוע שטיפול פיזיותרפי הוא התשובה בשבילן.
אורתופדיה – בעיות בשלד או בשרירים. פיזיותרפיסט מומחה עשוי להקל עד מאד ולטפל במגוון בעיות אורתופדיות, החל מבעיות גב על כל המרכיבים שלהן וכלה בבעיות בשרירים, כאבים, התכווצויות ועוד. בתחומים הללו יש לפיזיותרפיה הצלחות לא מבוטלות. מטופלים רבים שטופלו על ידי פיזיותרפיסט מומחה, מצבם השתפר עד כדי כך שנמנע מהם הצורך בהתערבות ניתוחית.
נוירולוגיה – פגיעות שונות במערכת העצבים. פגיעות כאלה יכולות להיגרם כתוצאה ממחלות שונות, הן תורשתיות והן מחלות שהמטופל חלה בהן בתקופות שונות בחייו. ואולם חלק ניכר מהפגיעות האמורות נובעות מטראומה – נפילה או פציעה של המטופל או תאונה שעבר. הפעולות כאמור הן שיקומיות וניתנות במטרה להחזיר את המצב ככל הניתן לקדמותו במקרה תאונה, או לשפר אותו ככל האפשר במקרים אחרים.
עוד תחומי התמחות של הפיזיותרפיה הם שיקום נשימתי, שיקום לב, שיקום יציבתי, ארגונומיה ושיקום ווסטיבולארי, כאשר התחום האחרון נמצא בתהליך פיתוח מהיר בשנים האחרונות.
|