מרכז כרמל הינו חזונה של האישה דרוזית רג'אא קייס מנסור המבקשת להציג לציבור הישראלי והמקומי את התרבות הדרוזית המפוארת, את סיפורו של הכפר עוספיא לפני קום המדינה ,הקשר היהודי דרוזי בכרמל ,אחרי קום המדינה ועד היום ,סיפורם האישי של חלוצים וחלוצות מהכפר ואת התפתחות האישה הדרוזית בעדה בכלל ובעוספיא בפרט.
הביקור במרכז הינו חוויה מהנה, הכוללת תצוגה מרהיבה של אלמנטים מחיי היום יום של העדה, בעבר ובהווה ואת מיקומה של האשה במשפחה הדרוזית וקידומה עם השנים.
הביקור במרכז מלווה בהדרכה צמודה הכוללת הסברים וסיפורים נוסטלגים מחיי העדה בכפר עם הדגשה מיוחדת לתהליך המעניין העובר על האשה הדרוזית עם השנים.
הביקור כולל ביקור בבית הבד העתיק הסמוך מאז 400 שנה .
בית הבד נמצא בתוך מערה עתיקה כדי לשמור על איכות השמן וכל הכלים לתעשיית השמן ויצורו עדיין נמצאים בתוך המערה כמו אבן הפריכה המסתובבת על ציר הקשור למוט גדול הקשור לחמור והוא מסובב את אבן הפריכה , מתחת לאבן הפריכה יושבת אבן הבד (חג'ר אלבד) – ומכאן השם בית בד - שופכים את הזיתים המובאים מהכרם על אבן הבד ואבן הפריכה מרסקת אותם בסיבובים , ולאחר מכן ממלאים את הזיתים המרוסקים בתוך עוקל (שקי בד עגולים כמו גלגלים ופתוחים באמצע ) ומשם מועברים למכבש (בורג ) וסוחטים אותם ואז השמן היה נוזל מהן לתוך בור אגירת השמן ומשם ממלאים אותם בכדים , פחים וצנצנות ומועברים לבתים ולשוק .
תעשייה זו היא תעשיית שמן הזית המסורתית שהייתה נהוגה במשך מאות ואלפי שנים במזרח התיכון בקרב התרבויות והעמים שחיו באזור מאז ימי קדם ועד השנים האחרונות לפני המעבר לבתי בד חשמליים ומודרניים .
ניתן לשלב ארוחה אותנטית באחד הבתים העתיקים (יש אפשרות של אוכל כשר).
הביקור במרכז מתאים לזוגות, משפחות, קבוצות מטיילים, בתי ספר, ועדי עובדים ולאירועים שונים.
מיקום:
מרכז המורשת נמצא ברובע העתיק של הכפר עוספיא, בכיכר אל-מנזול.
ההגעה מהכביש הראשי לכיכר אלמנזול היא אך ורק ברגל ,המרחק אינו גדול,
וניתן להתרשם מהסמטאות המצוירות של גלעין הכפר העתיק.
שעות פעילות:
בימי ששי ושבת המרכז פתוח בין השעות 15.00 – 19.00. (רצוי להתקשר מראש).
הביקור במרכז בימי חול - בתיאום מראש בלבד!
הכניסה בתשלום.
הנחה לקבוצות מעל 10 איש
צור קשר
לינה בעוספיא
מרום כרמל לינה כפרית
נשים בכרמל
מעמד האישה בעדה הדרוזית הוא נושא שדת זו נתנה עליו את הדעת מאז ראשיתה. הדת הדרוזית מחייבת מונוגמיה, כלומר לכל דרוזי מותר לשאת אישה אחת ולכל דרוזית מותר לשאת גבר אחד. הנישואים חייבים להיות בתוך העדה, והדת אינה מקבלת נישואי תערובת עם בני זוג מדת אחרת. במנהג זה קיים שוויון מגדרי, כך שהדת והחברה אינם סובלנים כלפי נישואים כאלו בין אם המדובר בגבר דרוזי ובין אם מדובר באישה דרוזית. בדרך כלל המשפחה מנתקת מגע עם בן הדת שנישא בנישואי תערובת. מערכת החוקים של הדת מאפשרת לאישה לבחור את בן זוגה, נותנת לה את האפשרות לגרש את בעלה,ולהינשא שנית לגבר אחר,אומנם אישה אלמנה יכולה להינשא שינית אך בדרך כלל היא מוותרת על גידול ילדיה .
טלפקס: 04-8391025 נייד: 054-4665617
|