אנו חיים כיום בעידן של שגשוג ושפע, ודוחפים את ילדינו אל עבר המצוינות וההישגיות, כשהילדים נחשפים השכם והערב התשדורת הסמויה והגלויה שכסף שווה ערך להצלחה. יחד עם זאת אנחנו שוכחים ללמד אותם כיצד להתנהל עם כסף באופן מושכל ואחראי. קול הקופה הינה תכנית לימודים ייחודית והיקפית, המעניקה חינוך פיננסי משמעותי החל מן הגילאים הצעירים. התכנית נולדה מההבנה שאינטליגנציה רגשית ואינטליגנציה קוגניטיבית אינן מספיקות, ויש צורך לטעת ולפתח בקרב הילדים גם אינטליגנציה פיננסית ולהקנות להם מיומנויות. התכנית מנגישה את התלמידים אל משמעותו האמתית של המושג "כסף", והיא פותחת בפניהם צוהר אל העולם הפיננסי בדרך חווייתית ובגובה העיניים, באופן שאליו הם שמחים להתחבר. קול הקופה מעניקה לתלמידים כלים נחוצים על מנת לחוות כסף בדרך שונה לחלוטין- דרך מושכלת יותר, אחראית יותר ומתוכננת יותר. זווית הראיה החדשה מאפשרת לתלמידים להיות צרכנים נבונים וחכמים יותר, ולהפוך לבוגרים אחראיים כלכלית כאזרחים מן השורה. קול הקופה מהווה למעשה מעין מסע כלכלי לעתיד בריא יותר.
קול הקופה - תכנית הלימודים
התכנית הלימודים מיועדת לתלמידים בכיתות ו'-ז', ומושתתת על התיאוריה של פיאז'ה הנוגעת להתפתחות הקוגניטיבית, המהווה את אחת התיאוריות המקובלות ביותר בפסיכולוגיה של החינוך. שלבי ההתפתחות המיוחסים לילד על פי פיאז'ה הינם אוניברסאליים, ונכונים לכל תרבות ובכל תחום. על פי פיאז'ה, כל שלב מושתת על השלבים אשר קדמו לו, כאשר בהגיעו לכל שלב חדש רוכש הילד מיומנויות מחשבתיות חדשות. ההתפתחות הקוגניטיבית מגיעה אל שיאה בגיל 12, ואחד המאפיינים המהותיים הוא המעבר מהחשיבה הקונקרטית אל החשיבה הפורמאלית והבוגרת יותר, המעניקה לילד יכולות חדשות כמו העלאת השערות, יכולת הפשטה, בחינת קשר בין משתנים והסקת מסקנות עתידיות. התפתחות החשיבה בגילאים הללו מאפשרת חשיבה רפלקטיבית, ניתוח ושיפוט מחשבות והתנהגות, ובחינת התאמתן אל המציאות. בהתאם לתיאוריה זו מציעה התכנית קול הקופה דרך חדשה וייחודית לפיתוח מיומנויות של ניהול כלכלי, ואימון באמצעות הדמיית מצבים ומשחק. התכנית מזמנת את התלמידים להתנסות ממשית, כשתפקידו של מדריך בתכנית אינו מסתכם במסירת תכנים והצגת ידע, אלא ליצור סביבה המאתגרת את התלמיד, ומעודדת אותו לחקור ולגבש לעצמו הבנות בדרך של התנסות והפעלת מערכת השיפוט העצמי.
חינוך פיננסי ירוק - טקס חניכה במעבר אל עולם הבגרות
תכנית הלימודים של קול הקופה נשענת על דו"ח אונסקו הנוגע אל חינוך במאה ה-21, לפיו יישנם ארבעה עמודי תווך עליהם מושתת החינוך שהם: ללמוד על מנת לדעת, ללמוד על מנת לעשות, ללמוד לשם החיים בצוותא וללמוד כדי להיות. ללמוד על מנת לדעת משמעו ללמוד כיצד ללמוד דרך פיתוח יכולות החשיבה, הזיכרון והריכוז, וככל שהידע רחב יותר כך ניתן להבין טוב יותר את היבטיה המגוונים של הסביבה אשר בה כולנו חיים. הלמידה למען עשייה נשענת על רכישת מיומנויות וכלים להתמודדות עם מגוון מצבים ואתגרים עתידיים חדשים. כמו כן, תכנית הלימודים מטעם קול הקופה מעודדת את התלמידים ליטול חלק בפרויקטים משותפים, תוך הדגשת החשיבות של קווים המשותפים להם כקבוצה, כשמטרת העל היא להעניק לתלמידים כלים לפתרון בעיות בכוחות עצמם, להחליט החלטות ולשאת בהשלכות הנוגעות לאותן ההחלטות. כל המדריכים מטעם קול הקופה נבחרו בקפידה בהתאם לזיקתם למטרות התכנית וערכיה, ולכולם גם ניסיון עשיר בהדרכה חינוכית, משימתית וחברתית של בני נוער.
|
|