שר החינוך, גדעון סער, הנחה את אגף התקציבים במשרד להגדיל את תקציב המלגות לתלמידים היוצאים במשלחת לפולין. ממשרד החינוך נמסר, כי בתשע"א יעמוד התקציב על 5 מיליון ש"ח, לעומת 2 מיליון ש"ח בתש"ע. המלגות יינתנו לתלמידים שבמשפחותיהם ההכנסה לנפש נמוכה, והמשפחה מוכרת על ידי רשויות הרווחה ברשות המקומית. המלגות הן בסך 1,500-2,000 ש"ח.
מרכז המחקר והמידע של הכנסת ערך לאחרונה בדיקה של עלויות המסע של משלחות התלמידים לפולין ובחן דרכים להוזילן. תוצאות הבדיקה התפרסמו השבוע במסמך בשם "בחינת עלויות משלחות בני הנוער לפולין ודרכים להפחתתן".
במסמך מצוין, בין היתר, כי בשנת 2009 השתתפו במשלחות לפולין כ-27,000 תלמידים. הרוב הגדול של בתי הספר המשתתפים במשלחות לפולין (74%) מדורגים בחמשת העשירונים הגבוהים של מדד הטיפוח - שרמתם החברתית-כלכלית היא בינונית ומעלה.
עלות המסע לפולין כיום נאמדת ב-1,480 דולר לתלמיד - כ-5,600 ש"ח. מרכז המחקר והמידע בחן את המרכיבים השונים של עלות המסע, כמו מחיר הטיסה, עלות הלינה ומספר הימים שבהם שוהים התלמידים בפולין. כך, למשל, נמצא בבדיקה, כי התלמידים משלמים 577 דולר עבור הטיסה לפולין. לעומת זאת, כאשר המטוס יוצא מהארץ בתפוסה מלאה וכך גם חוזר אליה, אמורה עלות הטיסה, כולל אגרות הנמל, להיות 313 דולר בלבד. מדובר בפער של 264 דולר בין העלות התיאורטית לבין העלות בפועל. הסיבה לפער היא, שהתפוסה של המטוסים המסיעים את התלמידים לפולין בדרך כלל אינה מלאה. כמו כן חלק מהטיסות מלאות רק בטיסה לפולין וחוזרות ריקות. עוד סיבה לפער היא העמסת עלות המלווים על התלמידים.
על פי המסמך, הצמצום המירבי של עלויות המסע עשוי להגיע לכ-510 דולר לתלמיד, אם תשופר התפוסה בטיסות ויוחלט לקצר אותו ל-4 ימים במקום 7-8 ימים כיום. מכך עולה שעלות המסע לפולין לתלמיד עשויה לעמוד על 960 דולר בלבד – כ-3,800 ש"ח לתלמיד.